Wat voor Bordspeler ben jij?

door op 06/01/10

Liefde voor het spelBen jij op elk moment van de dag in voor een spelletje en/of heb je meer dan honderd spellen in je kast liggen dan hoor je zeker tot de categorie Fanatici. Speel je graag een spelletje met vrienden die veel spellen bezitten dan hoor je tot de bezoekers. Tot welke categorie behoor jij en waar vallen je vrienden onder?

1 Onwetende

Deze categorie heeft weleens gehoord van Catan maar weet niet zeker of het een vakantie-eiland of vakantie park is.

2 Ongelovige

Dit zijn de mensen die nog nooit een bordspel in hun leven hebben gespeeld. Ze ontkennen het bestaan van bordspellen en zijn niet bereid het te proberen, ongeacht een hoeveelheid aan overtuigings pogingen.

3 Gesneuvelde

Gesneuvelde hebben waarschijnlijk 1 of 2 spellen geprobeerd. Maar vonden het niet leuk, hoe onwaarschijnlijk dat ook klinkt. Het is mogelijk dat ze echt niet hebben genoten, maar het is waarschijnlijker dat zij met tegenzin een spel hebben geprobeerd. Zij kunnen nu zeggen: “Nou, ik probeerde het en ik vind het nog steeds niet leuk” en dat is de enige reden dat ze het geprobeerd hebben. Ze hebben nu een weerwoord voor enthousiastelingen zoals ik.

4 Bedotters

Echtgenoten of vrienden die interesse veinzen in het spelen van games, enkel voor om te kunnen kletsen, het spelen zal ze een zorg zijn en meestal doen ze ook voor spek-en-bonen mee. Deze groep zal je meestal moeten wijzen op het feit dat ze aan de beurt zijn of spelregels telkens moeten herhalen.

5 Bezoekers

Dit is de groep mensen die het geen punt vindt om spelletjes te spelen, maar ze zijn niet per se voor/tegen. Meestal spelen ze spelletjes op feestjes of andere kleine bijeenkomsten als dat is wat de groep heeft besloten te doen voor de avond.

6 Beginners

Beginners hebben al eigen favoriete spel. Deze mensen zijn op de goede weg, maar ze hebben de neiging om vast te lopen. Zij hebben een aantal spellen gespeeld en vonden er zelfs een paar die ze willen blijven spelen. Zij hebben echter besloten dat zij alleen dit kleine aantal spelletjes zal spelen en zijn daar tevreden mee. Vanaf deze categorie belanden we in de doelgroep voor evenementen als het Spellenspektakel.

7 Hobbyisten

Deze gamers zijn goed op de hoogte van hun favoriete genre spellen. Ze zijn begonnen met het verkennen van soortgelijke spellen. Deze groep is meestal bereid om elk nieuw spel te leren.

8 Enthousiaste

Dit zijn mijn favoriete mensen (zoals ik een van hen ben). We genieten van het kopen van games. We genieten van het spelen van spelletjes. Wij brengen spellen in gesprekken. Wij houden van het leren en spelen van nieuwe spellen. Wij zijn altijd op zoek naar een uitdaging en altijd proberen we om nieuwe strategieën te ontwikkelen.

9 Fanatici

Naast de Enthousiaste is er nog de categorie Fanatici, deze gamers zijn niet perse fanatiek tijdens het spelen maar vooral in de hoeveelheid spellen die ze hebben. Het verzamelen van spellen is hun hobby. In hun kast zul je spellen vinden die nog nooit gespeeld zijn. Ken je niemand die zo fanatiek is. Spot ze op beurzen en stuur foto’s naar mij.  🙂

Conclusie

Steek geen moeite in de Ongelovige en Gesneuvelde, maar omring je met Beginners en ontdek samen de nieuwste spellen. Neem geen genoegen met een beperkt aantal, blijf ontdekken. Kies je ervoor om je tussen de Hobbyisten of Enthousiaste te nestellen, welkom in de dynamische wereld die op het punt staat nog veel dynamischer te worden. Deel je passie met soort(lot)genoten. Schrijf een artikel en stuur het naar ons op.  column {@} boardgamers {punt} eu.

In my short lifetime I have played thousands of games. I have lost hundreds if not thousands of games. Still I keep coming back. I come back for a new challenge. I come back to test a new strategy. I come back for camaraderie with fellow gamers. I come back for the love of the game.
Matt Sonnenberg – googolsofgames.com

Bron (vertaald en herschreven) : http://googolsofgames.com/for-the-love-of-the-game

Deel met andere via:
 • email
 • Twitter
 • NuJIJ
 • Google Bookmarks
 • Hyves
 • StumbleUpon
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • eKudos
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Reddit

5 Reacties op “Wat voor Bordspeler ben jij?”

 1. Ik had ook al eens zo’n soort berichtje vertaald, maar dan van boardgamenews. Eigenlijk moeten we dit soort dingen zelf bedenken.

  http://www.spellenclubeindhoven.nl/2009/08/21/wat-voor-soort-speler-ben-jij/

 2. Ben ik het helemaal mee eens, maar een leuk artikel verdiend het ook om vertaald te worden.

  Goede ideeën zijn altijd welkom 🙂

 3. Stefan,

  Thanks for the reprint. Just curious what language was this translated into? I don’t recognize it.

 4. Hi Matt,

  The language used is Dutch. I added a few categories to your story.

Plaats een reactie