Hoeveel vrouwen spelen Boardgames?

door op 02/06/10

Vrouwen BoardgamesIk ben benieuwd naar wat statistieken over hoe de verdeling is tussen mannen en vrouwen en het speltype dat ze het liefste spelen. Vooraf lijkt me dat er meer mannen zijn die wargames spelen en meer vrouwen die partygames spelen. Maar hoe ligt de verhouding bij spellen als Catan, Stenen Tijdperk en Agricola?

Yunomi spelDeze week stond de tricoda actie op het Yunomi Platform, en dat leverde veel reacties op. Yunomi is een platform voor vrouwen. Naast de reacties op Yunomi heeft het ook voor veel inzendingen gezorgd. Na enig zoeken op de site naar bordspellen die gespeeld worden zag ik vooral de klassiekers: scrabble, yahtzee en Triviant. Catan en Carcassonne worden ook al goed vertegenwoordigd en een enkeling roemt zelfs het assortiment van 999 games.

Zie hieronder de link naar de tricoda-actie op Yunomi:
Tricoda actie op Yunomi

Tijdsduur?

vrouw bordspelGooglen levert vele wetenschappelijke artikelen op over de voorkeur van vrouwen, maar dat gaat dan voornamelijk over computer games. Daarvan zijn er meer vrouwen dan mannen die spelen, en daar ligt de grens vooral bij Casual games (v), even een gezellig spelletje doen, en Hardcore games (m) urenlang missies uitvoeren door te schieten, racen of wat dan ook. Zou de tijdsduur soms een rol spelen?
Ik zou het leuk vinden als er onderzoek gedaan zou worden naar wie wat speelt, wat de factor is waardoor vrouwen/mannen een bepaald spel kopen, maar ook wie het spel gekocht heeft. Zo kan het zijn dat een spel als Tobago door net zo veel mannen als vrouwen gespeeld wordt, maar dan is het nog wel interessant om te zien of het vooral door vrouwen is gekocht.

Meer informatie over “vrouwen en boardgames” vind je op de Engelstalige boardgamegeek site:
Women and gaming

Hieronder een lijst met spellen met tussen haakjes door wie ik denk dat het het meeste gespeeld wordt. Wees vooral niet zuinig met commentaar erop, of stuur zelf een lijst door met hoe jij erover denkt.

Catan (V), Carcassonne (V), Stenen Tijdperk (M-V), Axis & Allies (M), Thurn und Taxis (M-V), Diamond club (V), Agricola (V), Goa (M), Dominion (M), Regenwormen (V), Cuba (M), Galapagos (V), Boohnanza (V), Ticket to Ride (M-V), Gepakt en Gezakt (V), 30 Seconds (V), Pandemie (M-V), Vorsten van Florence (M), Cro-Magnon (V), Keltis (V), Vasco da Gama (M), Pinguin (V), Koehandel (V), El grande (M), Puerto Rico (M), Finca (M-V)

Dat was het voor nu, Het gaat er niet om voor wie het spel is maar door wie ik denk dat het het meest gespeeld wordt.

Hoe denk jullie erover?

Deel met andere via:
 • email
 • Twitter
 • NuJIJ
 • Google Bookmarks
 • Hyves
 • StumbleUpon
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • eKudos
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Reddit

2 Reacties op “Hoeveel vrouwen spelen Boardgames?”

 1. Helena

  Ik geloof dat ik, als vrouw, toch wat afwijk van de bovenstaande. Ik vind bijv. Dominion en El Grande geweldige spellen. Terwijl mijn ervaring is dat Koehandel en Boohnanza weer meer door de mannen wordt gespeeld. Overigens geloof ik dat strategische spellen van een paar uur echt mannen-dingen zijn. Vrouwen vinden over het algemeen 1 tot 1,5 uur een mooie speeltijd. O ja, en ik ben degene die alle spellen aanschaft. Soms nieuw maar veelal tweedehands.

 2. Anton Broekzitter

  Een interessante lijst, maar wat betreft Helena ben ik het eens over Koehandel, dat vind ik toch meer een mannending. Heel berekenend en een pokerface. Boohnanza zit bij mij toch een beetje naar de vrouwenkant. Wat wel leuk is om te zien, dat de groep waarin ik meespeel. De vrouwen vaak voor de gezelligheid meedoen en dat het dan bij een spelletje als Boohnanza uitdraait op een gunfactor naar de ander toe. Daar waar mannen wat killer en zakelijker zullen zijn naar elkaar. Voor El Grande zou ik zeggen, dat vooral het thema (middeleeuwen) en de abstracte (enkel blokjes) toch meer voor mannen is weggelegd.

  Voor mij nog de volgende in het rijtje:
  Kakkerlakkensalat (V) Tobago (M-V), Elfenland (V), Elfengold (M), Foute vrienden, vette feesten (M-V), Paniek in de wei (V), Cluedo (V), Union Pacific (M-V), War of the Ring (M), Funkenschlag (M), Le Havre (M), Street Paintball (V), Morgenland (M-V) en als laatste voorlopig even: Eufraat & Tigris (M-V)

  Gepakt en gezakt draait veelal om ruimtelijk inzicht en hoewel het thema misschien meer vrouwen aanspreekt zou ik toch voor half half gaan.

Plaats een reactie