Met Vasco da Gama komen we de avond wel door

door op 09/06/10

Vasco da GamaVasco da Gama is één van de beste nieuwe spellen, het is een zeer uitgebreid spel en ziet er daarnaast ook nog eens prachtig uit. Als je Stenen Tijdperk leuk vindt dan is dit een iets moeilijkere variant. In Vasco da Gama draait het om “Werkers aannemen”, Projecten kopen, schepen bouwen en die schepen gunstig laten uitvaren richting India om zo geld en glorie te verdienen.

Geen Dobbelsteen

In de doos zijn wel 200 items te vinden maar geen dobbelsteen. Vasco da Gama wordt bepaald door de hoeveelheid risico’s een speler wilt nemen. Het geluk zit hem enkel in de kosten die hoger uit kunnen vallen bij het aankopen van acties. Beginnend met de startspeler kiest elke speler een nummer en een actie, dit doet hij door 1 van zijn 4 actiestenen op een bepaalde actie te plaatsen. Bovenop zijn actiesteen plaatst hij een schijfje met nummer. Dit nummer geeft de speelvolgorde aan. Hoe lager het nummer dat je kiest hoe groter de kans dat je voor de actie extra moet betalen. Hoeveel en vanaf welk nummer er betaald moet worden wordt later pas bepaald. Het spel duurt vijf rondes, waarna de speler met de meeste punten wint.

Vasco da Gama

Tijd voor actie

In elke van de vier hoeken van het speelbord zie je 5/6 goudkleurige ronde vlakken precies groot genoeg om een actiesteen op te plaatsen. Dat is dan ook wat we daar kunnen doen.

Projecten kopen (linksonder op het bord te zien onderaan dit artikel): Elke ronde liggen hier nieuwe projecten die je kunt kopen. 1 project kost 1 goud, 2 projecten kosten 4 goud en het project op de speciale plaats kost zoveel als rechtsboven op het kaartje is afgebeeld. Linksboven staat de waarde van het schip, zoveel overwinningspunten gaat het je minimaal opleveren. Rechtsboven staat hoeveel verschillende kleuren werkers je nodig hebt om dit schip uit te kunnen laten varen. Naast werkers heb je per schip ook een kapitein nodig.

Werkers aannemen (rechtsboven): Hier mag je 1 raam uitkiezen en daar je werkers uithalen. Voor elke kleur betaal je goud, zo kun je vijf poppetjes kopen in 1 kleur voor 1 goud. Maar betaal je voor 3 kleuren al 6 goud. Bedenk hierbij dat je voor projecten niks hebt aan veel dezelfde kleuren werkers. Ook kun je hier 1 kapitein kopen, die kost net zoveel als je verschillende kleuren hebt gekocht. Koop je dus 5 werkers in 3 kleuren + kapitein dan gaat dat je 9 goud kosten.

Expeditie (linksboven): Nu we alle benodigdheden hebben kunnen we onze schepen uit laten varen. De speler kiest zijn doel en mag zoveel schepen uit laten varen naar dit doel als hij wilt. Voor elk schip krijgt hij overwinningspunten als er linksboven staan aangegeven. Ook krijgt hij mogelijk de bonus die links staat aangeven (projectkaart, werker, kapitein of goud). Als een rij volledig gevuld is zal de expeditie aan het einde van de ronde uitvaren.

Karakter kiezen (rechtsonder): Voor de extra dimensie aan het spel zijn er 4 karakters toegevoegd elk karakter levert je voordeel op, ook is het mogelijk om je actie te gebruiken om goud te ontvangen, dit goud ligt verdeeld over de 2 vakjes en worden elke ronde vervangen. Hier komen de karakters, met bijbehorende naam:

 • Manuel de 1ste: Je ontvangt direct een extra actiefiches met nummer 21/22, die mag hij de volgende ronde nog een keer gebruiken.
 • Francisco Alvares : Je ontvangt direct een missionaris (witte werker), die je kunt inzitten bij je projecten als extra kleur. Aan het einde van de ronde ontvang je nogmaals een witte werker.
 • Bartolomeus Dias: Je ontvangt direct 2 punten en nogmaals 2 aan het einde van de ronde.
 • Girolamo Sernigi: Je mag het bovenste schip op expeditie sturen en daarmee niet alleen de bonus ontvangen maar ook een plaats blokkeren voor andere spelers, of de rij volmaken en dus uitvaren.

De karakters blijven in bezit van de spelers, zolang ze niet opnieuw gekozen worden ontvang je dus elke ronde de bonus.

Uitvaren

Als alle acties uitgevoerd zijn gaan de volle expeditie rijen uitvaren. Voor elk schip ontvangen de spelers net zoveel punten als links staat aangegeven. Daarna wordt er van links naar rechts gekeken of een schip kan doorvaren naar de bovenliggende route. Kan dat niet dan wordt het schip verwijderd en gaat de kapitein terug naar de eigenaar.
Na deze actie gaan we naar de volgende ronde.

Conclusie

Vasco da Gama biedt voldoende vermaak, uitdagingen en interactie om vaak gespeeld te gaan worden. Wel is het handig om, zeker in het begin, goed op een rijtje te hebben wat er elke ronde moet gebeuren aan o.a. belonen, vervangen en uitvaren. Let ook goed op de volgorde waarin je je handelingen uit gaat voeren. Een expeditie starten zonder kapitein gaat namelijk niet. Verras je medespelers door een laag nummer op het einde te nemen en zo als eerste aan de beurt te zijn. Goud is meestal schaars dus ga ook daar goed mee om. Er zijn zoveel punten om op te letten dat het wel een spel is voor gevorderde spelers. Of spelers die gevorderd willen worden natuurlijk.
Speel en geniet van dit fantastische spel!

Algemene informatie

Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 90 min
Prijs: € 45
Uitgave: 2009
Uitgever: 999 Games

Vasco da Gama bordspel

Deel met andere via:
 • email
 • Twitter
 • NuJIJ
 • Google Bookmarks
 • Hyves
 • StumbleUpon
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • eKudos
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Reddit

Plaats een reactie