De toekomst II Wat wordt de rol van iPad, Surface en OLED?

door op 03/02/10

Het grote nadeel van een bordspel spelen achter een beeldscherm is dat je niet geniet van elkaars gezelschap. Met de komst van nieuwe technologieën is het mogelijk om elkaar samen te brengen. De Apple iPad en Microsoft Surface onder andere maken dit al mogelijk, de laatste Oled technologie doet het op een iets andere manier. Zien we onszelf al rond de tafel zitten om het speelbord te besturen met vingerbewegingen? Zullen de spellenschappen leeg raken?

iPad & Surface

Digitaal bordspelEr is veel te doen over de nieuwe Apple iPad, maar gaat het ook de bordspelwereld veranderen of zal dat gedaan worden door het grotere en duurdere Microsoft Surface. Deze vingergevoelige, streelbare, aaibare en vooral tastbare apparaten zijn nu al te koop. Een aantal problemen zullen ze zeker oplossen. Problemen als kastruimtegebrek, opzet –en opruimtijd, speelduur (je kunt je spel dan saven), spelregel updates en verdwenen speelstukken zullen verleden tijd zijn.

Met deze technologie komen we in ieder geval op het gebied van sociale interactie een stuk in de buurt van het bordspel. Dat de speelstukken kunnen verdwijnen is misschien wel juist een van de charmes van het spel. Je kunt de spelelementen vasthouden, je kunt een toren bouwen van al je Carcassonne poppetjes. Doordat je zelf de dobbelstenen gooit heb je meer het idee dat je iets aan de uitkomst kan veranderen dan wanneer je de computer de worp laat beslissen.

Hieronder een voorbeeld hoe het eruit zal zien als je Dungeons & Dragons gaat spelen op de Surface:

OLED catan

Catan spelen doormiddel van OLED tegels

“Interactieve spelletjes kunnen gezinnen aanmoedigen om weer bij elkaar in een gezellige omgeving samen te komen, en niet elk in de ruimte worden gescheiden door displays en technologie”, zegt Roel Vertegaal, een computer wetenschapper aan de Queen’s University in Kingston, Ontario, hoofd van deze inspanning.

Vertegaal’s futuristische game prototype liet zich inspireren door het populaire bordspel ‘Kolonisten van Catan’, Maar in plaats van de gebruikelijke statische tegels, gebruikten de onderzoekers blanco zeshoekige tegels die kunnen dienen als achtergrond voor een digitale projector. Vervolgens wordt het virtuele bordspel door een computer op de tegels geprojecteerd. Nu nog geprojecteerd maar in de toekomst zit deze technologie in de tegel zelf doormiddel van OLED-technologie.

Door onzichtbare infrarood stippen op elke hoek van de tegel kan de computer de relatieve locatie van de tegel volgen, ook wanneer de tegel beweegt of draait. Dat betekent dat de computer niet alleen het juiste beeld kan verzorgen maar ook kan zorgen voor interactie met andere tegels. Het kan zelfs detecteren wanneer een tegel wordt gekanteld.

Hieronder de promo:

Gaat het ooit gebeuren?

Het wordt dan wel heel makkelijk om je spelarsenaal mee te nemen, ook zul je nooit meer speelstukken kwijtraken. Maar is het dan nog mogelijk om buiten de lijnen van het spel te denken, ook kun je de regels niet aanpassen om het voor je gezelschap leuker te maken, door bijvoorbeeld iemand met een voorsprong te laten beginnen. Ik ben ook zeer benieuwd hoe ze kaarten verborgen gaan houden voor andere spelers, of mag je de rest dan even niet naar het bord kijken? De techniek zal zich niks aantrekken van grenzen en zal zich altijd doorontwikkelen.

Conclusie

Laten we ons vangen door deze technologie dan zullen ze eerst wat obstakels moeten overwinnen. Maar onmogelijk is het zeker niet. Gaan ze ooit de spanning van het gooien van dobbelstenen over kunnen brengen. Mocht het ooit zover komen dat er geen nieuwe spellen meer uitkomen, wat ik zeer betwijfel. Laten we dan hopen dat de stroom nooit meer uit zal vallen. En hou de drankjes uit de buurt.

I used to roll the dice
Feel the fear in my enemy’s eyes
Coldplay – Viva la Vida

Deel met andere via:
 • email
 • Twitter
 • NuJIJ
 • Google Bookmarks
 • Hyves
 • StumbleUpon
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • eKudos
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Reddit

2 Reacties op “De toekomst II Wat wordt de rol van iPad, Surface en OLED?”

 1. Een boel van mijn vrienden hebben een baan waarbij ze de hele dag achter de computer zitten. Zo ik ook. Het spelen van bordspellen is voor mij een moment om eens niet met computers bezig te zijn en een meer ‘normalere’ interactie te hebben met mijn medemens. Dus ik zie het allemaal nog niet zo snel veranderen.

 2. Ik heb precies hetzelfde, ik zit al de hele dag achter een beeldscherm, desondanks zal ik het zeker een keer proberen.

Plaats een reactie