De koetsier poetst de postkoets met postkoetspoets

door op 05/05/10

Thurn und TaxisIn 1490 wordt de post nog met de koets rondgebracht, de familie von Thurn und Taxis was daar grotendeels verantwoordelijk voor. Zij bezorgde de post in het toenmalige Heilige Roomse rijk. Daar speelt dit spel zich af. Bezorg de post op een efficiënte manier en verzamel zo snel mogelijk de bonuspunten voordat een andere speler er mee vandoor gaat.

Routes te over

De spelers beginnen hun beurt met het trekken van één stadskaart. Aan de zijkant van het bord liggen 6 kaarten open waaruit gekozen kan worden. Daarna moet hij een kaart spelen. Deze kaart moet rechts/links aansluiten aan eerder gespeelde kaarten. Hierdoor ontstaat er een route van kaarten. Als je deze route lang genoeg vind (minimaal 3) dan mag je deze route afsluiten en huisjes plaatsen op de steden langs de route. Hierbij mag hij kiezen voor alle steden binnen één regio (1 kleur) of van elke regio één stad. Deze keuze moet je tijdens het bouwen van je route goed voor ogen houden. Het aantal huisjes wat je overhoud levert strafpunten op.

Thurn und TaxisKun je geen routekaart aanleggen dan moe je een nieuwe route beginnen en ben je de huidige kwijt. Neem geen onnodig risico door met een kaart als “Lodz” te beginnen. Enkel met het kaartje “Pilsen “ kun je je route uitbreiden. Elke stadskaart zit 3x in de stapel, probeer enigszins te onthouden of dit voor jouw nadelig kan uitpakken. Zodat je niet onnodig gaat wachten op die kaart die voorlopig niet meer komt.

Laat die bonuspunten maar komen.

Iedere speler gaat gelijk op met het aantal routekaartjes, het verschil wordt gemaakt door het aantal bonussen die je verzameld. Bonussen ontvang je door routes af te sluiten. Zodra je een route afgesloten hebt wordt er gecontroleerd of je een bonus verdiend. Let ook op of andere spelers op het punt staan om een bonus te halen. Misschien kun je ze nog voor zijn.

Thurn und Taxis PostkoetsPostkoetsbonus
De eerste bonus krijg je voor je postkoets, telkens als je een langere route maakt dan het aantal punten van je koets (3-4-5-6-7) ontvang je een verbeterde koets. Heb je een route van 5 gemaakt maar een koets van 3 dan ontvang je de eerstvolgende koets namelijk die met 4. Deze koetsen leveren 2-3-5-7-10 punten op.

Lange route bonus
Als de route van een speler 5, 6, 7 of meer kaarten bevat dan ontvangt de speler het bovenste fiche met 5, 6 of 7. De eerste speler die een lange route afmaakt krijgt meer dan de volgende speler die dat doet. Het is ook mogelijk om meerdere fiches van bijvoorbeeld 7 te hebben.

Regio Bonus
Een speler die op elke stad in een regio een huisje heeft geplaatst krijg het regiobonus fiches, zo krijgt de eerste speler die Beieren compleet heeft 5 bonuspunten. Sommige regiobonussen zijn een combinatie van 2 regio’s.

Thurn und Taxis BonusAlle regio Bonus
Heb je in elke regio minimaal één huisje staan dan ontvang je het bonusfiche voor deze bonus. Deze bonus is veel punten.

Einde bonus
Ben jij de speler die als eerste een postkoets van 7 bouwt of alle 20 huisjes geplaatst heeft, dan krijg je het einde bonus fiche. Het spel eindigt na deze ronde.

Extra hulp nodig

Tijdens je beurt mag je de hulp inroepen van 4 functionarissen namelijk:
• Postmeester: Pak 2 kaarten in plaats van 1 aan het begin van je beurt.
• Ambtenaar: vervang de 6 openliggende kaarten door 6 nieuwe.
• Koerier: Voeg 2 kaarten toe aan je route in plaats van 1.
• Koetsbouwer: de speler ontvangt een grotere postkoets 1 of 2 groter dan zijn afgesloten route.
Op het einde van het spel worden de punten geteld en de overgebleven huisje ervan afgetrokken. Heb je het meeste punten dan win je Thurn und Taxis.

Conclusie

Thurn und Taxis is mooi vormgegeven en snel te leren, enig geluk is nodig bij het verkrijgen van kaartjes, maar door de 6 openliggende kaarten speelt dat maar een kleine factor. Zorg wel dat je genoeg opties hebt om uit te kunnen breiden en ga niet hopen op die ene kaart. Thurn und Taxis is een mooi begin van een leuke spelletjesavond.

Algemene informatie

Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 60 min
Prijs: € 30
Uitgave: 2006
Uitgever: 999 Games

Deel met andere via:
 • email
 • Twitter
 • NuJIJ
 • Google Bookmarks
 • Hyves
 • StumbleUpon
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • eKudos
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Reddit

Plaats een reactie