Vanavond keren we terug naar het Stenen Tijdperk…

door op 27/10/09

Stenen Tijdperk DoosWe beginnen met een stam van vijf leden. Deze leden gaan voor ons een actie uitvoeren door om de beurt 1 of meerdere stamleden op het prachtige speelbord te plaatsen, daarbij moeten we niet vergeten dat het na elke ronde schafttijd is. Dat betekent jagen, verzamelen, bouwen, ontwikkelen, en niet te vergeten voortplanten.

De winnaar van Stenen tijdperk is diegene die op het eind de meeste punten heeft verzameld, punten verdien je door hutten te bouwen en je te ontwikkelen doormiddel van beschavingskaarten te kopen. Elke kaart geeft 1 directe beloning en 1 voor tijdens de eindtelling.  Deze laatste eigenschap is waar je tactiek op afgestemd dient te worden. Ga je bijvoorbeeld voor alle kaarten met gereedschap dan is het aan te raden om ook flink wat gereedschap te verkrijgen. Deze tactiek is moeilijk te bepalen aan het begin van het spel en zal zich tijdens het spelen gaan vormen. Hierdoor zal het spel niet snel vervelen.
Stenen Tijdperk Hut beschavingskaart

Hoe kunnen we iets kopen?

Hutten en beschavingskaarten kopen we met grondstoffen, om  grondstoffen te verdienen moeten we (de stam) werken. Bij elke grondstof is plaats voor maximaal 7 stamleden eventueel /waarschijnlijk van verschillende spelers. Het aantal stamleden staat gelijk aan het aantal dobbelstenen die je mag gooien om daarna het totaal te delen door de waarde van de grondstof (hout=3, leem=4, steen=5, goud=6). Nu lijkt het vooral op geluk aan te komen, dit geluk is een handje te helpen door gereedschap in te zetten. Die maak je in het gezellige dorpje, net zoals je een akker kan bouwen voor voedsel en/of 2 stamleden een nieuw stamlid laten maken in het daarvoor bestemde liefdeshutje. Aan het eind van iedere ronde nemen de leden plaats rond het kampvuur en moet jij ze voorzien van eten. Vergeet dus niet om wat lekkers voor ze te regelen. En laat ze niet op een houtje bijten, wat trouwens wel tot de mogelijkheid behoord.

Hoe ga je Stenen Tijdperk winnen?

 De juiste tactiek is niet van te voren te bepalen, probeer andere in de gaten te houden, vooral de beschavingskaarten die ze kopen. Probeer niet hetzelfde te doen als een ander, wees niet te afhankelijk van de dobbelsteen, en kaap de beste kaarten/hutten voor je medespelers weg. Iemand met het meeste geluk zal niet winnen van iemand met de beste tactiek.

De tussenliggende schakel

Stenen tijdperk speelt lekker snel weg en is daardoor een mooi begin van een spelavond. Makkelijke niet te vergeten regels maken het toegankelijk voor iedereen vanaf 10 jaar. De Speelduur hangt sterk af van de besluiteloosheid van je medespelers en zal net boven het uur liggen. Ik vind Stenen Tijdperk een perfect spel voor de speler die net kolonisten van Catan heeft uitgespeeld en iets nieuws wil ontdekken. Stenen Tijdperk is absoluut mijn beste aankoop tijdens Spellenspektakel 2008. Laat mij weten wat je ervan vindt.

Algemene informatie

Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 60-90 min
Prijs: €30 – 40
Uitgave: 2008
Uitgever: 999 Games

Stenen Tijdperk

Deel met andere via:
 • email
 • Twitter
 • NuJIJ
 • Google Bookmarks
 • Hyves
 • StumbleUpon
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • eKudos
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Reddit

Plaats een reactie