De Schat en de Sleutel

door op 12/10/09

Schat en de sleutelAls je bij deze titel terug gevoerd wordt naar de 90’s, dan zal de rest je zeker aanspreken. Als de titel je niks zegt, welkom bij een geschiedenisles over bordspellen. De schat en de sleutel is een spel voor avonturiers vanaf 8 jaar, uitgebracht in 1990 door Jumbo. Dus spring in een toverkolk, versla de monsters en verover de sleutel.

Hoe speel je de schat en de sleutel?

Je speelt een ridder die in het betoverende land de gouden sleutel plus één andere schat moet zien te bemachtigen, om daarna het koninkrijk te ontvluchten. Dat is geen makkelijke reis, onderweg doemen de vreselijkste monsters en gevarenzones . Ook je medespelers zullen je dwars zitten daarnaast is ook de Koning van de Nacht van plan jouw in de kerker te gooien. Gewapend met een bijl, fakkel, knapzak, werpanker, net, touw, schild en zwaard ga je de strijd aan met o.a. de Doortrapte Trol, de Maniakale Monnik en de Geniepige Gnoom.

Schat en de sleutelTelkens als je op een witte/zwarte pijl komt volgt er een moment van spanning, wat zal er gaan gebeuren, dit is het moment dat er een monsterkaart (zwarte pijl) of het handboek (witte pijl) geraadpleegd wordt . Dan volgt de twijfel: Hoe ga ik de Zwarte Schutter verslaan, of hoe kom ik langs de Put der Verdoemenis?

Het speelbord is er één die naar de huidige maatstaven niet zou misstaan. De mooie tekeningen van monsters, gevaarlijke bospaadjes en majestueuze kastelen brengen je naar de fantasiewereld. Maar er is nog iets; Als je met je ridder in toverkolk gaat staan wordt het halve speelbord opengevouwen en ontstaat er een nieuw pad waar je je weg kan vervolgen.
Schat en de sleutel

Is dit spel niet alleen voor jongetjes?

Er is niet voor niks een paarse ridder. Dit spel is voor iedereen die fantasie heeft en die het leuk vind om een kijkje te nemen in het Levende Woud en het IJspaleis. Speel dit spel niet als je een serieuze speler bent die zijn verlies in eigen hand wil hebben. Er is maar 1 manier om dit spel te winnen, namelijk: Geluk. Het spel is eenvoudig te leren eigenlijk hoef je een groot gedeelte van de regels niet te lezen. Laat het spel je maar overkomen. Wees niet bang voor de Helhond, die heeft enkel honger. Veel speelplezier…

Bekijk hieronder de geweldige commercial:

Algemene informatie

Aantal spelers: 2-6
Speelduur: 45-90 min
Prijs: alleen 2de hands verkrijgbaar
Uitgave: 1990
Uitgever: Jumbo

Deel met andere via:
 • email
 • Twitter
 • NuJIJ
 • Google Bookmarks
 • Hyves
 • StumbleUpon
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • eKudos
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Reddit

4 Reacties op “De Schat en de Sleutel”

 1. Mary

  Leuk dat je over dit spel vertelt. Heb het net gekocht maar spelregels zijn onvolledig. Kan jij me mss helpen met de spelregels zodat wij het spel ook eens kunnen uitproberen?
  Groeten Maike

 2. Hoi Maike,

  Bij het vlaams spellenarchief hebben ze helaas het verkeerde bestand gelinkt, maar ik denk dat ze daar de spelregels wel hebben voor je:

  http://www.speldatabase.be/spelinfo.php?id=168&zoekcriteria=no

 3. cve

  heb dit spel nu te koop. compleet met spelregels
  alleen op te halen in spijkenisse
  zie advertentie op marktplaats

 4. […] , een werpanker de eerste link was jouw vraag hier op het forum. Het tweede wat ik vond is: schat en de sleutel Is dat wat je […]

Plaats een reactie