Word jij de Koehandel Master?

door op 17/03/10

Koehandel MasterHet ontzettend succesvolle Kaartspel Koehandel heeft een nieuwe uitgave gekregen, met enkele toevoegingen die het spel ten goede komen. Je blijft een koehandelaar die op zoek is naar dieren kwartetten. De interactie tussen de spelers groeit elke beurt tot een Poker-achtige climax. Heb jij controle over jouw kapitaal en weet je je tegenstanders te overbluffen. Dan zal jij als koehandelaar dit spel winnen.

Elke spelers mag om de beurt een veiling beginnen, of een koehandel aangaan. Bij het veilen wordt er op de bovenste kaart geboden door alle andere spelers, zodra het hoogste bod bereikt is mag de veilingmeester (speler die aan de beurt is) beslissen of hij dit bod accepteert of hij het dier zelf wil houden en het bod aan de overgebleven speler betaald. Gepast betalen want wisselgeld is niet toegestaan bij dit spel. Teveel betalen is natuurlijk ook een optie.

Wordt er tijdens een veiling een ezelskaart gedraaid dan ontvangen alle spelers een extra geldkaart, dit bedrag is voor iedereen hetzelfde en wordt per ezel verhoogd. Eerste Ezel levert 50 op, tweede 100, derde 200 en de vierde 500. Hierdoor neemt de inflatie toe en zal er meer op de beesten geboden gaan worden.

Laat de Koehandel beginnen

Als je aan de beurt bent en je hebt al een dier in je bezit, bijvoorbeeld de gans, en er is een andere speler die ook een gans heeft dan mag je een Koehandel aangaan. Bezit je 2 ganzen en de andere speler ook dan moeten ze tegelijkertijd verhandeld worden. Je moet dan een aantal, voor alle andere spelers, gesloten geldkaarten bieden. De tegenspeler mag dan een gesloten tegenbod doen. Beide spelers ontvangen elkaars kaarten, ze bekijken de kaarten en beslissen wie de handel gewonnen heeft. Bij een gelijk bod gaan ze opnieuw gesloten bieden. Blijft het gelijk dan gaat de kaart naar de veilingmeester. Probeer deze actie uit te voeren net nadat de spelers veel geld heeft geboden tijdens een eerdere veiling. Je ontvangt de kaarten van de tegenstander dus er mag best wat geboden worden. Bied de veilingmeester bijvoorbeeld 270 en de tegenstander 250, dan heb je eigenlijk een beest gekocht voor 20. Als de tegenstander vooraf had besloten een laag bedrag te beiden van 20 dan heeft je beest je een fortuin gekost. Bluffen is hierbij aangeraden.

Waarom heet het Koehandel Master?

Koehandel MasterBovenstaande regels zijn hetzelfde als bij het oorspronkelijke Koehandel. En vormen nog steeds de basis van het spel. In het Master gedeelte komen de Stamboekkaarten en Rattenkwartet om de hoek kijken.

Stamboekkaarten
Van elk diersoort is er ook een stamboekkaart, deze wordt per afslag geveild, dat houdt in dat de veilingmeester aftelt van 10 naar 0, zodra een speler reageert moet hij het aantal geldkaarten betalen waarop de veiling is blijven steken. Ook hier mag de veilingmeester hetzelfde doen. Deze stamboekkaart leveren altijd punten op en kun je niet meer kwijt raken. Bezit je echter ook bijbehorende kwartet dan leveren ze extra op. Puntentelling volgt later.

Rattenkwartet
Dit is een kwartet dat je juist niet wil hebben. Zodra er door de veilingmeester een rat gedraaid wordt moeten alle spelers (ook de veilingmeester) telkens een geldkaart inleveren, de eerste speler die dat niet doet ontvangt de rat en de ingeleverde geldkaarten. De veilingmeester mag opnieuw een kaart draaien. Ratten worden op de zelfde manier verhandeld alleen mag diegene met het hoogste bod zijn kaart afstaan.

Puntentelling

Het spel stopt zodra er niks meer te handelen valt. Zijn er 2 spelers die nog met elkaar kunnen handelen dan gaat het spel door, spelers die uitgespeeld zijn zullen even moeten wachten. Wie op het einde van het spel de meeste punten heeft wint logischerwijs. Op elk dier staat een getal, dit getal is het aantal punten wat je krijgt voor het kwartet. (kip=10, paard=1000) Tel de punten van al je kwartetten bij elkaar op en vermenigvuldig het met het aantal kwartetten.

Voorbeeld: je bezit een kip+paard+koe+geit = 10+1000+800+350 = 2160 x 4 = 8640 punten.

Bezit je echter het rattenkwartet dan moet je 1 kwartet verwijderen. In het voorbeeld hierboven levert de speler natuurlijk de kip in en wordt zijn puntentotaal 2150 x 3 = 6450. Voor elke stamboekkaart waarvan je geen kwartet hebt tel je 250 punten bij je eindscore, heb je echter het bijbehorende kwartet dan mag je 250 punten bij je kwartetscore tellen. Stel dat in het voorbeeld hierboven de speler de stamboekkaarten van de koe en het schaap bezit dan is zijn eindscore:

(10 – rat) + 1000 + (800+250) + 350 = 2400 x 3 = 7200 + 250 (stamboek schaap) = 7450 punten.

Conclusie

De toevoeging van Master zorgt voor mooier artwork en extra variatie, vind je deze variatie overbodig dan kun ze eenvoudig verwijderen en enkel het basis spel spelen. Volgens Ravensburger is Koehandel Master een kaartspel waar geluk en slim handelen samengaan met gezelligheid en elkaar pesten. Vooral over die ene keer dat je 640 bood en je tegenstander 20 zal je lang bijblijven. De leuke herinnering aan Koehandel is geboren.

Leuk artikel van De Pers:
Nieuwe versie Koehandel Master

Te veel strategie leidt af van waar het bij Koehandel om gaat: gezellig rond de tafel met een biertje elkaar kwartetten afhandig maken. De rest is bijzaak
Duitse spellenuitvinder Rüdiger Koltze

Algemene informatie

Aantal spelers: 2-6
Speelduur: 60 min
Prijs: €15
Uitgave: 2009
Uitgever: Ravensburger

Deel met andere via:
  • email
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Google Bookmarks
  • Hyves
  • StumbleUpon
  • Digg
  • del.icio.us
  • Facebook
  • eKudos
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Reddit

3 Reacties op “Word jij de Koehandel Master?”

  1. kim

    Wat doe je als iemand geen geldkaarten heeft en iemand wil met diegene handelen?

  2. Maarten

    @kim: dan kun je voor 10 (laagste geldkaart) een “koehandel” winnen (je ‘koopt’ dus gewoon zijn/haar dier voor 10,-)

    Daarom moet je altijd een aantal kaarten (ook al zijn het ‘bluf-kaarten’ met waarde 0,-) in je handen houden, zodat anderen niet weten dat je geen of bijna geen geld hebt.

  3. Lars

    Mag je ook een koehandel aanbieden als je alleen een stamboek kaart in je bezit heb?

Plaats een reactie