Goa, Portugese kolonialisme
door Stefan op 07/04/10
Hoe staat het met onze handelsgeest? In het Spel Goa draait het om de handel in de specerijen: peper, kruidnagel, kaneel, gember & nootmuskaat, het uitzenden van kolonisten en het ontwikkelen van de handelsposten. Goa is een cruciale schakel in de handelroutes tussen het Verre Oosten en het oude Europa. Je speelt Goa 8 beurten lang verdeelt over 2 periodes, elk beurt mag je 3 acties uitvoeren. Elke actie zal meewerken aan de groei van jouw handelsblok. Kun jij de meest succesvolle Portugese handelsmaatschappij bouwen aan de kust van India?
Laat het spel maar beginnen
Elke beurt begint met het plaatsen van je markers, deze markers worden op de veilingtegels geplaatst, de startspeler bepaald de plaats waar begonnen wordt met het plaatsen van de vlag, de volgende mag zijn marker dan alleen op direct of diagonaal aangrenzende tegels plaatsen. Als alle spelers hun marker hebben geplaatst mag de startspeler zijn marker naast de laatste speler zijn marker plaatsen.
Nu is het tijd voor de veiling
Eerst wordt de vlag geveild, wie de vlag heeft is de startspeler. Wie deze veiling wint ontvangt ook een “1 extra actie” kaart. Daarna volgen de tegels in volgorde van de markers. Wie het hoogste bod heeft gedaan plaats het bod bij de eigenaar van de vlag/marker deze mag er dan voor kiezen om dat bedrag te innen van de speler of hetzelfde bedrag aan de bank te geven. Als er een tegel geveild is verwijderd de eigenaar de tegel van het speelveld. Zo ontstaan er gaten die het vervolg van het spel gaan bepalen. De startspeler kan zijn vlag in de buurt van gaten plaatsen zodat de keuze van andere spelers beperkt wordt. Als alle marker afgehandeld zijn begint de actiefase.
Tijd voor actie
3 acties zijn er voor elke speler om deze beurt tot een succes te maken. Eerst speelt de startspeler zijn eerste actie, daarna volgen de andere met hun eerste actie. Zo gaat dat 3 acties lang. Eventuele extra acties worden ook pas uitgevoerd als alle andere spelers klaar zijn met hun acties. In totaal zijn er 6 actie om uit te kiezen:
– Vooruitgang op de ontwikkelingstabel
Verplaats een blokje op het tabel 1 plaats naar beneden, de kosten hiervoor staan afgebeeld tussen de stap die je wilt nemen. Bijvoorbeeld: de stap van 6 goud naar 8 goud kost 1 kaneel en 1 peper. Deze grondstoffen moeten vervoerd worden en kosten daarom 2 scheepskaarten (voor elk grondstofblokje is 1 schip nodig). In het vervolg krijg je nu meer als je de desbetreffende actie kiest.
– Scheepsbouw
Deze actie levert zoveel schepen op als er in eerste rijtje bij het blokje staat (1 t/m 5)
– Oogst
Bij deze actie mag je zoveel grondstoffen pakken als aangegeven staat. (1-2-4-6-8) Deze grondstoffen moet je wel kwijt kunnen op de vrije plaatsen van je plantages of kolonies.
– Geld innen
Deze actie je geld op zoveel als je ontwikkelingstabel aangeeft.
– Expeditiekaarten nemen
Het eerste getal in de tabel staat voor het aantal kaarten wat je mag pakken het tweede staat voor hoeveel je er maximaal in je hand mag houden. Je kunt deze kaarten gelijk spelen.
– Kolonie stichten
Er zijn vier koloniën: Quilon, Cochin, Madras & Calicut. Een speler mag elke maar 1 keer stichten. Om een kolonie te stichten heb je zoveel kolonisten nodig als de kolonie aangeeft (6-8-10-12). Dit aantal word verminderd met het nummer vermeld in de meest rechtse kolom (0-2-3-4-6). Ook mag je 2 expeditiekaarten omdraaien, op deze expeditiekaarten staat ook een nummer (1-2-3). Ook deze 2 getallen haal je van het totaal af. Zijn er dan nog kolonisten nodig dan speel je die uit je hand. Is de poging mislukt dan ontvang je 1 kolonist ter compensatie.
Zijn alle acties gespeeld dan mogen de 1 extra actiekaarten gespeeld worden.
Expeditiekaarten
Deze kaarten kunnen gebruikt worden op verschillende manieren. Ze zijn verdeeld in drie delen: actie, kolonisten & symbool. Het symbool levert op het einde van het spel punten op. Voor dezelfde symbolen ontvang je 1-3-6-10-15-20 punten. 6 dezelfde levert je dus 20 punten op. De kolonisten worden gebruikt bij het stichten van een kolonie daarvoor later meer. De actie kan extra schepen, kolonisten, geld of specerijen opleveren. Ook kan er iets staan om de ontwikkeling te vereenvoudigen. Expeditiekaarten zullen een belangrijke rol innemen tijdens het spel.
Einde van het spel
Het spel eindigt na de achtste beurt. Na 4 beurten komen er nieuwe tegels, die beter passen bij de gevorde fase van het spel. De speler met de meeste overwinningspunten wint. Overwinningspunten krijg je voor je positie op de ontwikkelingstabel, zoals links aangegeven (0-1-3-6-10). Dit geldt voor alle vijf de kolommen. Voor het stichten van een kolonie krijgen je op dezelfde manier punten (0-1-3-6-10). De symbolen op de expeditiekaarten leveren punten op. De speler met het meeste geld levert 3 punten op. En als laatste zijn er tegels die geveild zijn.
Conclusie
Goa is geen makkelijk spel – niet zozeer de regels maar de strategie maken het moeilijk, dit kan enigszins ontmoedigend werken. Het beste is om dit spel te spelen met gevorderde spelers die snel een strategie kiezen en niet urenlang twijfelen. De X-factor van Goa is dat meerdere paden kunnen leiden tot de overwinning. Hoewel het spel weinig interactie biedt, ben je vooral bezig met hoe andere spelers je mogelijk dwars kunnen zitten. Vooral het veilen van tegels vraagt om een juiste aanpak. Plaats ik mijn marker op de tegel die je zelf wit hebben (om zeker te weten dat de tegel in het spel komt), of leg ik mijn marker op een tegel die een tegenstander zeker wil (en hem daarvoor flink laten betalen). Het vaststellen van je volgende beurt(en) gaat aan de hand van de verworven tegels. Om jezelf speelruimte te geven moet je dus veel tegels bemachtigen. Zorg altijd dat je genoeg geld hebt om ergens op te kunnen bieden. Bij een spel als Goa kijk je uit naar de strategische diepte en je tegenstander te slim af kunnen zijn.
Algemene informatie
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 90 min
Prijs: €30
Uitgave: 2004
Uitgever: 999 Games
Ik ben met dit platform begonnen omdat ik zoveel mogelijk mensen op de hoogte wil brengen van de nieuwe ontwikkelingen. Ook wil ik mensen die nog in het Monopoly/Risk/Hotel tijdperk zitten kennis te laten maken met de nieuwe generatie spellen. Hoe ik dat ga doen? Kom af en toe maar eens terug of volg mij op mijn Twitter.