Met natte voeten verlaten we Atlantis

door op 13/01/10

AtlantisDe inwoners van het eiland Atlantis weten wat ze te wachten staat en moeten vluchten voordat het eiland gezonken is. Tot zover niet echt verrassend. De manier waarop we het eiland gaan verlaten maken dit spel leuk en ook zeer toegankelijk. Eenvoudige regels, verschillende strategieën, veel interactie tussen de spelers, veel interessante maar eenvoudige beslissingen. kortom dat wordt een leuke avond.

We beginnen het spel met 3 pionnen op Atlantis, vanaf daar moeten we via een pad van schatten het vasteland zien te bereiken, wie als eerste met alle 3 de pionnen het einddoel heeft bereikt eindigt het spel, maar wint niet automatisch. De speler die wint is diegene die de grootste schatten verzamelt heeft onderweg.

Hoe komen we zonder natte voeten aan de overkant?

Om een pion te bewegen speel je een kaart, op die kaart staat een afbeelding van een schat, je mag je pion verplaatsen naar de eerstvolgende tegel met deze schat daarop afgebeeld. Staat op die tegel al een andere pion dan ben je verplicht om nog een kaart te spelen. Wanneer je op een schattegel uitgekomen ben pak je de tegel waar je vandaan kwam en voeg je die toe aan je collectie schatten. In de plaats van de zojuist genomen tegel ontstaat een opening die gevuld wordt met water. Alle pionnen die na jouw over deze opening willen zullen daarvoor punten moeten betalen. Het aantal punten wordt bepaald door de laagste tegel naast de opening. Ook kan iedereen 1 gratis brug bouwen, nadeel daarvan is dat alle andere spelers dan ook gratis de opening mogen oversteken.

Hoe gaan we dit spel winnen?

AtlantisDoor de meeste punten over te houden aan het einde van het spel. Voor elke tegel die je wegneemt ontvang je punten, kies daarom je locatie zorgvuldig uit. Let ook op je medespelers, soms loont het om minder punten te nemen maar wel medespelers dwars te zitten door openingen op kostbare plaatsen te creëren. Vergeet vooral de regel van het meerder kaarten spelen niet. Als je op een tegel land waar al een speler staat ben je verplicht nog een kaart te spelen, daarmee verplaatst jouw pion zich dus razendsnel.
De beste strategie hangt zeer af van wat de andere spelers doen. Zijn ze aan het schatten verzamelen of proberen ze zo snel mogelijk het vasteland te bereiken. Op het moment dat een speler met zijn drie pionnen het vasteland heeft bereikt eindigt het spel. Alle andere spelers moeten hun resterende pionnen verplaatsen naar het vasteland en voor eventuele openingen betalen ze de normale prijs, dit zijn je strafpunten.

Hoe vaak gaan we dit spel spelen?

Atlantis is een licht tactisch spel en biedt veel interactie. De regels zijn eenvoudig, maar dat maakt het spel het zeker niet. Elke ronde zijn er de lastige beslissingen die je moet maken, ga ik voor de meeste punten of kies ik ervoor om snel veilig te zijn. Ook zullen veel van je plannen letterlijk in het water vallen door je medespelers, juist reageren op deze veranderingen is wat het spel zo leuk maakt. Speel dit spel vooral met zijn vieren om het lang leuk te houden. Met 2 spelers gaat het sneller vervelen.

Algemene informatie

Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 40 min
Prijs: €20 – 30
Uitgave: 2009
Uitgever: Amigo

Deel met andere via:
 • email
 • Twitter
 • NuJIJ
 • Google Bookmarks
 • Hyves
 • StumbleUpon
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • eKudos
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Reddit

2 Reacties op “Met natte voeten verlaten we Atlantis”

 1. katja vonk

  Beste Stefan,

  Weet jij vanaf welke leeftijd dit spel geschikt is? Ik kwam nog een bordspel Atlantis tegen op internet, maar daarbij waren ook kaarten van draaikolken e.d. aanwezig. Ik vraag mij af of dit hetzelfde spel is. Ik heb een zoon van bijna 8 jaar die zeer geinteresseerd is in de zee (vooral eb en vloed). Misschien weet jij of dit spel geschikt is of heb je nog andere tips?

  Groeten,
  Katja Vonk

 2. Hoi Katja,

  Deze Atlantis is geschikt vanaf 10 jaar. Ik denk dat je andere Atlantis bedoeld want bij dit spel zijn geen draaikolken.

  Misschien bedoel je deze:
  http://www.snelspel.nl/bordspellen/atlantis.html

Plaats een reactie