20 Redenen om Bordspellen te spelen…

door op 31/03/10

20 zijdige dobbelsteenWat is jouw reden om een spel te gaan spelen? Is het omdat je het elke dinsdagavond doet, of omdat je op dit moment zin hebt om met je vriendengroep door te brengen onder het genot van een hapje, drankje en spelletje. Of heb je een totaal andere reden. Misschien staat jouw reden er wel bij.

1) Gewoon voor de lol

Laat ik meteen maar beginnen met de beste reden, doe het voor de lol. Er zijn al genoeg dingen die je niet voor de lol doet. Veel spelletjes zijn gewoon leuke of grappige ervaringen. Neem een spel als Party & Co of OnvoorSPELbaar en veel mensen zullen Lachen Gieren Brullen.

2) Ontspanning

Spelen zorgt voor ontspanning, en ontspanning heb je nodig om te kunnen leven. Geniet daarom geregeld van een spelletje.

3) Sociaal

Niet alleen tijdens het spel, maar ook door middel van een gemeenschappelijke ervaring te delen met anderen. Gespreksonderwerpen te over.

Nieuwe vrienden

4) Nieuwe vrienden maken

Niet iedereen is op zoek naar nieuwe vrienden, maar een geregeld bezoek aan een spellendag of spellenavond zal vanzelf zorgen voor extra vrienden. En maak je geen zorgen, Boardgamers zijn vriendelijke mensen. We zien je heel graag terug. Dus breng een bezoekje aan een Spellendag bij jou in de buurt, en maak een aantal nieuwe vrienden.

5) Samenwerken

Samenwerking is nodig bij elk spel, zelfs de spellen die je enkel tegen elkaar speelt. De samenwerking ligt dan in het houden aan de regels en gedachte van het spel. Een spel wordt een uniek ervaring als de samenwerking vlekkeloos verloopt. Of dat zich nu uit in het uitroeien van een virus (Pandemie) of niet te lang de tijd te nemen voor het uivoeren van je beurt. Samenwerking si de sleutel tot succes

6) Andere wereld

Het bord is een nieuwe wereld die zich opent. Je kunt je in deze wereld voordoen als Wereldleider of Elf. Ben je liever een Generaal van het Japanse leger of ga je liever als Kip op zoek naar Regenwormen. Opties te over, kies je favoriet en geniet van de nieuwe wereld.

7) Eindelijk iemand totaal kunnen vernietigen

Sommige dingen mag je wel tijdens een spel wat niet in het echte leven toegestaan is. Hoe leuk is het om iemand van de kaart te vegen, of al zijn geld te stelen. In een andere wereld gelden ook andere leefregels. Gebruik ze goed.

8 ) Verrassing

Tijdens een spel kom in verschillende situaties terecht, hoe ga je om met het handelen van medespelers, onverwachte acties leiden tot verrassende momenten. Probeer andere te verrassen.

9) Omgaan met verlies

Zelf heb ik hier weinig ervaring mee, maar er zijn spelers die weleens verliezen. Daar mee om kunnen gaan is goed. Er van kunnen leren is beter. Je lessen toepassen en daardoor winnen is geweldig. Heb ik van horen zeggen. 🙂

10) Altijd een spel die je kunt winnen

Ook al verlies je een spel 100x dan nog kan het een leuk spel zijn. Zoek je een spel dat je ook eens kunt winnen, probeer dan een spel met een hogere geluksfactor (Regenwormen), is het gebrek aan geluk juist de reden dat je verliest probeer dan een spel met een mindere geluksfactor. (Stenen Tijdperk) Keuze te over, ontdek wat je leuk vindt.

11) Erkenning

Sta je bekend als goede Boardgamer, maar zoek je zelf de echte erkenning. Neem dan deel aan toernooien zoals het Nederlands kampioenschap. Verdien die titel en verdedig hem met trots.

12) Creativiteit

Veel spellen belonen creativiteit. Bedenk een creatief plan om andere te slim af te zijn. Hoe goed kun je 5 woorden uitbeelden binnen 30 seconden? Met creativiteit hou je een spel levend, zodra het spel voorspelbaar wordt zal het minder vaak gespeeld worden. De kans om creatief bezig te zijn is een reden die je ook terug ziet bij vele andere hobby’s.

13) Educatief

Veel spellen geven je meer dan alleen de regels van het spel. Ze geven je geschiedenisles over de familie Thurn und Taxis bijvoorbeeld. Ze leren je ook omgaan met spelsituaties en andere mensen. Veel leraren maken gebruik van spelletjes om kinderen spelenderwijs een onderwerp eigen te maken. Intellectuele groei is een regen om bordspellen te spelen. Ook het trainen van je geheugen valt hieronder.

Puerto Rico speelbord

14) Gokken

Dit is zeker de oudste en meest voorkomende reden dat mensen spelletjes spelen. Elke gespeelde kaart of dobbelsteenworp is een gok. De spanning en opwinding die kan volgen na het winnen van een hand of het werpen van een ongelooflijke worp. Gokken wordt enkel versterkt door het inzetten van Geld. Het winnen van geld moet echter nooit het doel van het spel zijn.

15) Controle over eigen lot

Het beheren van chaos. Bij veel spellen is het vereist om snelle keuzes te maken die het verloop van het/jouw spel zullen beïnvloeden. Het verkeerd plaatsen van je dorp of weg, of teveel geld uitgeven aan het object waar je achteraf eigenlijk niet zoveel aan had. Dit zijn de momenten die je je aan het einde van het spel zal blijven herinneren. Het geeft je een goed gevoel dat je weet dat je het volgende keer beter zal doen. Zolang je dat blijft geloven zal het spel leuk zijn om te spelen. Het genot zit hem hier in de controle die de speler heeft over zijn eigen lot. Het maakt dan niet uit of het lot ze tot winst of verlies heeft gebracht.

16) Het leren van een nieuw spel

Het enige spel waarvan je de regels kent is Monopoly. Dat is mooi want dat betekent dat het heel gemakkelijk is om iets nieuws te leren. Zoek een spel dat je nog niet gespeeld hebt en lees de instructies. Of leer nieuwe spellen door met andere spelers te spelen. De gemiddelde Boardgamer heeft zo’n 40 spellen, de kans dat er iets tussenzit is heel groot.

17) Goedkope hobby

Het aantal uren dat je kunt besteden aan een bordspel is oneindig, de aanschafkosten verdien je eenvoudig terug. Als je dit vergelijkt met een bioscoopbezoek of een potje Paintballen, is deze hobby een van de goedkoopste. Moet het spel wel gespeeld worden natuurlijk. Om geen miskoop te doen kun je een kijken nemen bij een vereniging om daar je spel te proberen. Of je bezoekt evenementen als Zuiderspel.

18) Afwisseling

Niet alleen het aanbod is afwisselend genoeg om je nooit te hoeven vervelen. Ook is het goed om ’s avonds niet alleen maar TV te kijken. Wissel het eens af met een bordspel. Verandering van Spijs doet eten.

19) Verjaardags kado

Heb je ook altijd moeite om een verjaardags kado voor jezelf te verzinnen. Met deze hobby is er altijd wel een leuke kadotip voorhanden. En het lijstje wordt door de vele nieuwe uitgaven elk jaar langer.

20) Verhaal

Alle goede spellen hebben hun eigen verhaal, van het uitzichtloze begin tot het zegevierende einde. Dit is een van de redenen waarom mensen het spel niet voortijdig willen beëindigen, ze willen weten hoe het verhaal eindigt. De volgende keer dat dit spel gespeeld wordt zal er gesproken worden over die ene keer met het verrassende einde, of ongelooflijke hoge score.

Dit was mijn lijst, zelf zul je vast je eigen redenen hebben om een bepaald spel te spelen. Belangrijke regel is dat je het niet tegen je zin in doet. Geniet ervan om tijd door te brengen op de manier die jij wilt, met mensen die je graag om je heen hebt. Dan pas kun je jezelf een tevreden Boardgamer noemen. Hoeveel redenen heb jij nodig? Of heb je goede redenen waarom je het niet zou doen? Laat het maar weten…

Deel met andere via:
 • email
 • Twitter
 • NuJIJ
 • Google Bookmarks
 • Hyves
 • StumbleUpon
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • eKudos
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Reddit

Plaats een reactie